Pick-To-Light a lökhárító összeszerelő állomáshoz

NOx_01
A SAS Automotive Systems autóipari beszállítóként a Zwickau-ban lévő gyárában optimalizálja a pilótafülke modulok gyártását egy pick-to-light rendszerrel

Terület

A SAS Automotive Systems vezetőfülkéket gyárt az autóipar számára, egyedileg felszerelteket just-in-time rendszerben. A németországi Zwickau-ban lévő SAS összeszerelő munkás számára ez annyit jelent, hogy percenként kell befejezni egy modult. Ennek a munkának a megkönnyítésére most egy pick-to-light rendszer jelzi, pontosan melyik komponenst, és milyen sorrendben kell beszerelni. A Turck pick-to-light megoldása meggyőzte a SAS szakembereit, mivel a mindenre kiterjedő megoldás tartalmazza az érzékelőket, I/O rendszert, és a terepi busz csatolást is, továbbá a gyártósorba történő integrálása egyszerű.

A SAS székhelyén, Zwickau-ban új módokat kerestek a gyártás és a vezetőfülke összeállítása során fellépő hibaforrások csökkentésére. A SAS Zwickau vezetőfülkéket állít elő a szomszédságában lévő Volkswagen járműgyár részére. Oliver Graf, aki szintén felelős az üzem kialakításáért, így írja le: “Kb. 2,5 órával a kiszállítási idő előtt kapjuk meg a követelményeket és ez alapján kell legyártani és kiszállítani a vezetőfülkéket a megszabott időben“. Hogy le tudjunk gyártani naponta 1300 vezetőfülkét, percenként kell egyet elkészíteni.

Ha a minőség ellenőrzés a gyártási folyamat végén fedez fel egy hibát, azt kézzel kell javítani. Éppen ezért a hibamantes gyártás legegyszerűbb módja, ha beépített minőségellenőrzést alkalmazunk a gyártási folyamat alatt. Mielőtt bevezettük volna a pick-to-light rendszert, az összeszerelést végző munkás a megrendelési lapról leolvasta az adott fülke összeállítását és ennek megfelelően szerelte fel a vezetőfülkét. A hibázás lehetőségét nem lehetett teljesen kiiktatni.

Megoldás

A Turck és Banner pick-to-light rendszerével a SAS számottevően tudta csökkenteni a hibázásokat a vezetőfülke szereléskor. A rendszer a vezetőfülke összetételét fényjelekké konvertálja, melyek megfelelő sorrendben mutatják meg az összeszerelő munkásnak az éppen esedékes komponenst. Az összes tároló rekeszt ellátták jelzőfénnyel, és az összeszerelést végző munkás egyszerűen a megvilágított rekeszből veszi el a komponenst, és szereli be a vezetőfülkébe. A jelzőfény egy beépített fényérzékelőt tartalmaz, ami automatikusan nyugtázza, hogy az adott komponenst elvették. A rendszer figyeli a munka előrehaladását, és információt küld a gyártósor vezérlő részére; ez érzékeli, hogy a megrendelés befejeződött, és kiadja a fényjelet a következő megrendeléshez.

A fényérzékelő véletlen aktiválása nem lehetséges, mivel a háttérelnyomás 100 mm-re van állítva. Ezen túlmenően a rendszer további védelmi szintet is biztosít azzal, hogy amikor a munkás a nem megfelelő tálcáról vesz le valamit, egy piros fény kigyulladása jelzi azonnal a hibát.

eredmény

A SAS különböző okokból döntött úgy, hogy a Turck megoldását választja. Az egyik fő követelmény az automatikus nyugtázása volt fényfüggöny, vagy alternatív érzékelő segítségével. Turck nem az egyetlen, aki ilyen megoldást kínált, de ami végül mégis meggyőzte a vevőjét, az volt, hogy a Mülheim-i automatizálási szakértő úgy kínálta a megoldást, hogy hozzá szintén adni tudta a szükséges hardver elemeket is a gyártósorhoz történő csatlakoztatáshoz.

Normál működés során 20 szerelőállomást láttak el pick-to-light rendszerrel, és egy K50 jelzőfényt szereltek be az állás minden fontosabb rekeszéhez. A jelátvitelért és a fények vezérléséért BL20 I/O rendszer felelős, amely terepi buszon keresztül csatlakozik a vezérléshez. Mindössze apróbb hozzáigazításokra volt szükség a szoftverben.

Miben segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

“Köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehetek ezen a képzéssorozaton. Ahogy a tegnapi visszajelzésemben is mondtam, nagyon jónak tartottam a képfeldolgozással kapcsolatos képzést. Nagyon nagy tudásanyagot képvisel József ebben a témában. Hiteles, széleskörű életszerű információkat kaptam. Az pedig, hogy felhívhatjuk Józsefet és segít, az már hab a tortán. Ezen kívül még egy valós problémánkkal is foglalkoztunk a képzésen, ez szinte példa nélküli.”

testimonials
Richstick László
Lean Management Engineer , BOS

“Nagyon jól éreztem magam, közvetlen és jó volt a hangulat a képzésen. Úgy érzem, hogy kiváló iránymutatásul szolgált a képzés, eddig is érdekelt a téma és most még nagyobb kedvem támadt, hogy tovább képezzem magam!”

testimonials
Szabadkai János
Ellátási lánc vezető-helyettes , Nissin Foods

SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE?

A weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Kérjük ennek elfogadását!