Motorok központi állapotmonitorozása

NOx_01
Gyártóüzemekben és raktárakban számtalan méretű motort alkalmaznak – kipufogórendszerek, szivattyúk vagy kompresszorok részeként és nagyon gyakran távoli hozzáférésű helyeken. Ezért a gépek karbantartása időigényes és hibákkal teli, főleg ha a karbantartó személyzet csak néha előforduló, helyszíni műveletvégzésre van kiképezve.

Terület

Ehelyett a motorok paraméterei összegyűjthetőek, kielemezhetőek, központilag kijelezhetőek vagy akár vészriasztás útján időben értesülünk egy jövőben valószínűsíthető hibáról. Rádiófrekvenciás technológia segítségével vihetjük át az adatokat a QM42VT1 rezgés- és hőmérsékletszenzorról a TX700 családhoz tartozó HMI eszközre.

Megoldás

Robusztus szenzor rezgés és hőmérséklet érzékelésére

Mechanikai hibák okozzák a tengely kiegyensúlyozatlanságát? A gördülőelemes csapágy hibásodott meg vagy a forgórész excentrikus? A mechanikai rezgések okozhatnak ilyen elváltozásokat.  A QM42VT1 rezgés- és hőmérsékletszenzor nagypontossággal érzékeli a rezgéseket. A kompakt, MEMS (Micro-Electro-Mechanical System – mikro elektromechanikus rendszer) alapú szenzort közvetlenül a motorblokkra helyezzük mágneses felfogatóelem segítségével. Különböző frekvenciatartományokban kapunk sebesség és gyorsulás adatokat két tengelyen ( x és z). Változás a mérési adatokban különböző meghibásodásokra vezethető vissza.

A motorok hőmérsékletének mérése elsődleges szempont, mivel a hőmérséklet számottevő növekedése a csapágyazás kopására vagy elégtelen kenésére vezethető vissza. Az IP67-es védelmű szenzor érzékelési tartománya -40 °C ……+105 °C.

Adatközlés saját vezetéknélküli hálózaton keresztül

A rezgés- és hőmérsékletszenzor az elemes táplálású DX80-as rádiós adóba köthető. A mért érték ezután egy vezetéknélküli hálózaton keresztül a DX80-as vevő egységbe kerül.

eredmény

Egyedi adatmegjelenítés

A karbantartó csapat egységes képet kap az összes motor állapotáról  a Turck HMI/PLC TX700 eszköz segítségével. A TX VisuPro software lehetőséget nyújt a mért adatok változatos kijelzésére.
Statisztikai trendek, naplóadatok kibontása vagy vészjelzések konfigurálása pld. e-mail értesítések stb. Lehetőség van még a céges hálózatra való kapcsolódásra Etherneten keresztül.

Vezérlő rendszer mint stand-alone megoldás

Ezzel a stand-alone megoldással a karbantartók azonnali visszajelzést kapnak az összes gép aktuális állapotáról – legyen az helyi HMI kijelző vagy a hálózati számítógépek bármelyike.  

Miben segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

“Köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehetek ezen a képzéssorozaton. Ahogy a tegnapi visszajelzésemben is mondtam, nagyon jónak tartottam a képfeldolgozással kapcsolatos képzést. Nagyon nagy tudásanyagot képvisel József ebben a témában. Hiteles, széleskörű életszerű információkat kaptam. Az pedig, hogy felhívhatjuk Józsefet és segít, az már hab a tortán. Ezen kívül még egy valós problémánkkal is foglalkoztunk a képzésen, ez szinte példa nélküli.”

testimonials
Richstick László
Lean Management Engineer , BOS

“Nagyon jól éreztem magam, közvetlen és jó volt a hangulat a képzésen. Úgy érzem, hogy kiváló iránymutatásul szolgált a képzés, eddig is érdekelt a téma és most még nagyobb kedvem támadt, hogy tovább képezzem magam!”

testimonials
Szabadkai János
Ellátási lánc vezető-helyettes , Nissin Foods

SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE?

A weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Kérjük ennek elfogadását!