Gyors átállás, termékváltás élelmiszeriparban (SMED)

Pressfit
A vevői igények, elvárások gyakran változnak, a darabszámok, a termelési mennyiségek ingadoznak a megrendelt mennyiséghez képest. A vállalat feladata az, hogy ezeket az igényeket lehetőleg azonnal teljesítse; a váltások azonban általában technológiai váltásokkal is járnak. A módszer célja, hogy az átállásokat elemezve és fejlesztve minimalizálja az átállás időigényét, ezzel támogatva a célt - a LeanCenter ehhez nyújtott szakértői támogatást.

Terület

Az élelmiszeriparban – szemben például az autóipari példákkal – jelentős potenciálok rejlenek a folyamatok fejlesztésében, így az átállási vagy termékváltási folyamatok optimalizálásában is. A pontos tervezés és a későbbiekben fenntartható folyamatreform érdekében alapos, minden apró részletre kiterjedő elemzést kell folytatni. Ehhez jellemzően a video elemzések módszerét is használjuk. 

Megoldás

A példa projekt során azt tapasztaltuk, hogy a részlegesen sztenderdizált termékváltási folyamatban közel másfél óra alatt elvégzett tevékenységek egymással kevésbé vannak összehangolva, sorrendjük és munkatartalmuk logikai csúszásotól szenved. 

A munkatársakkal közösen végzett részletes adatfelvételezést követően kiemeleztük a teljes folyamatot és több tervet is kidolgoztunk a jobb módszer elérése érdekében. Az ideális folyamatot aztán lepróbáltuk, ismételt adatfelvételezést végeztünk, mely további potenciálokat tárt fel. A végleges megoldást sztenderdizáltuk és oktatást követően kidolgoztuk a fenntartás fázisában alkalmazandó eszközöket is.

eredmény

A termékváltáshoz szükséges idő 63%-al csökkent. A munka során megtett út 64%-al lett rövidebb. A korábban egy-két fő által kivitelezett termékváltási folyamatot további részekre bontottuk és végül egy négy fős csapat számára kialakított átállási útmutatót adtunk át.

SMED adatfelvétel

átállási lap

Miben segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

“Köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehetek ezen a képzéssorozaton. Ahogy a tegnapi visszajelzésemben is mondtam, nagyon jónak tartottam a képfeldolgozással kapcsolatos képzést. Nagyon nagy tudásanyagot képvisel József ebben a témában. Hiteles, széleskörű életszerű információkat kaptam. Az pedig, hogy felhívhatjuk Józsefet és segít, az már hab a tortán. Ezen kívül még egy valós problémánkkal is foglalkoztunk a képzésen, ez szinte példa nélküli.”

testimonials
Richstick László
Lean Management Engineer , BOS

“Nagyon jól éreztem magam, közvetlen és jó volt a hangulat a képzésen. Úgy érzem, hogy kiváló iránymutatásul szolgált a képzés, eddig is érdekelt a téma és most még nagyobb kedvem támadt, hogy tovább képezzem magam!”

testimonials
Szabadkai János
Ellátási lánc vezető-helyettes , Nissin Foods

SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE?

A weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Kérjük ennek elfogadását!