Értékáram elemzés (VSM) acélszerkezet gyártásban

vsm01
Acélszerkezet gyártással foglalkozó Partnerünk új gyártócsarnok építését tervezte. Ehhez a folyamatok felmérésére is szükség volt, ebben a LeanCenter állt a Megbízó rendelkezésére.

Az értékáram alapú felmérés célja az volt, hogy megállapítsuk, mekkora beruházásra van szükség a belső logisztikai folyamatok alapján.

Terület

A lean elvű vállalat célja, hogy a Vevő számára értéket állítson elő, minimális ráfordítás mellett, veszteségektől mentesen. Ez az érték, az úgynevezett értékáram mentén azaz az értékteremtő lépések láncolataként jön létre. A VSM módszerével ezt az értékteremtő folyamatot ábrázoljuk. Vizuálissá és mérhetővé tesszük a folyamat egyes lépéseit és a folyamatközi készleteket. Ezáltal világosan érthető, látható lesz, hol vannak a folyamatban a fejlesztendő területek. A módszer nagyban támogatja a lean szemléletmód terjedését a szervezeten belül.

Megoldás

A vállalat termékportfolióját termék- és folyamatcsaládokr bontottuk, majd a gyártás gerincét képező volumenek gyártási folyamatainak objektív értékáram elemzését végeztük el. A felmérés és elemzés célja volt az is, hogy pontos képet tudjunk adni a félkész gyártmányok mennyiségéről, helyéről, azok tárolási és mozgatási jellegzetességeiről, valamint a folyamat egyes lépéseinél töltött ciklusidőkról és a feltárt veszteségekről, kieső időkről. 

eredmény

Az értékáram elemzés kimutatta, hogy a tervezett beruházásra nincs szükség. A folyamat megfelelően kiválasztott szakaszain elvégzett fejlesztéseknek köszönhetően a beruházást el lehetett halasztani úgy, hogy közben a vevői igények is maradétalanul ki lettek szolgálva. 

A sok esetben napokban mérhető ciklusidők és a – nem ritkán – hetekben mérhető várakozási idők optimálásával a gyártás hatékonysága nagyságrendi emelkedést mutatott.

vsm02

Miben segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

“Köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehetek ezen a képzéssorozaton. Ahogy a tegnapi visszajelzésemben is mondtam, nagyon jónak tartottam a képfeldolgozással kapcsolatos képzést. Nagyon nagy tudásanyagot képvisel József ebben a témában. Hiteles, széleskörű életszerű információkat kaptam. Az pedig, hogy felhívhatjuk Józsefet és segít, az már hab a tortán. Ezen kívül még egy valós problémánkkal is foglalkoztunk a képzésen, ez szinte példa nélküli.”

testimonials
Richstick László
Lean Management Engineer , BOS

“Nagyon jól éreztem magam, közvetlen és jó volt a hangulat a képzésen. Úgy érzem, hogy kiváló iránymutatásul szolgált a képzés, eddig is érdekelt a téma és most még nagyobb kedvem támadt, hogy tovább képezzem magam!”

testimonials
Szabadkai János
Ellátási lánc vezető-helyettes , Nissin Foods

SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE?

A weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Kérjük ennek elfogadását!