AR-szemüveg használata a layout tervezésben

NOx_01
Az elektromos autó elektro-motor alkatrészének egyik típusú kialakítása a nyomásos öntéssel készült rotor. Jellemzően alumíniummal öntik ki a rotor zárógyűrűit és azokat összekötő csatornákat.

Terület

A technológia adottságaiból több olyan probléma adódik, ami az autó motoroknál nem megengedett -míg más, nem autóipari alkalmazásoknál nem kritikus. Az egyik ilyen műszaki probléma illetve az öntészek részére kihívás a zárványok képződése. A nagy fordulaton forgó rotorban lévő zárványok kiegyensúlyozatlanságot, ennek következtében nemkívánt dinamikus hatásokat okozhatnak. A levegő zárványok és porozítás eredménye a motor melegedése, ami szintén nem kívánt illetve nem megengedett ezeknél a rotoroknál. A melegedés az akkumulátorra is negatív hatással van.

Cégünket egy olyan öntőgépeket fejlesztő cég kereste meg, aki a fejlesztései által a zéró-porozitás elérését tűzte ki célul. Ennek az igazolására olyan roncsolásmentes vizsgálatra volt szükségük, amivel igazolni tudták a technológiájuk helyességét. Az ismert röntgen és CT vizsgálatok nem voltak megfelelőek, mert a rotor acél szerkezete az elérhető legnagyobb röntgen teljesíténnyel sem volt vizsgálható.

Megoldás

Neutrontomográfia. Az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjával közösen olyan eljárást és vizsgálati módszert dolgoztunk ki, amelynek az eredményeként roncsolásmentesen tudtuk/tudjuk vizsgálni a vastag falvastagságú inhomogén (pl. acél) alkatrészeket. Az alábbi videó betekintést ad a vizsgált alkatrészről, a Neutrontomográfia adta lehetőségről.

A fenti kép a vizsgálati jegyzőkönyv egyik ábrája, ami színesben tárja elénk a nem látható belső részeket.

eredmény

Ezzel a vizsgálattal tudtuk igazolni a technológiai fejlesztés helyességét és támogatni a további fejlesztéseket, hogy hatékonyabb termékeket lehessen beépíteni a jövő autóiba, gépeibe.

Miben segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

“Köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehetek ezen a képzéssorozaton. Ahogy a tegnapi visszajelzésemben is mondtam, nagyon jónak tartottam a képfeldolgozással kapcsolatos képzést. Nagyon nagy tudásanyagot képvisel József ebben a témában. Hiteles, széleskörű életszerű információkat kaptam. Az pedig, hogy felhívhatjuk Józsefet és segít, az már hab a tortán. Ezen kívül még egy valós problémánkkal is foglalkoztunk a képzésen, ez szinte példa nélküli.”

testimonials
Richstick László
Lean Management Engineer , BOS

“Nagyon jól éreztem magam, közvetlen és jó volt a hangulat a képzésen. Úgy érzem, hogy kiváló iránymutatásul szolgált a képzés, eddig is érdekelt a téma és most még nagyobb kedvem támadt, hogy tovább képezzem magam!”

testimonials
Szabadkai János
Ellátási lánc vezető-helyettes , Nissin Foods

SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE?

A weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Kérjük ennek elfogadását!